Heleen Hulst
violist Asko Schönbergensemble

“Voor een musicus is de houding van essentieel belang. Als musicus ben je voortdurend bezig met wat je wilt horen om te zetten in een fysieke handeling die deze wil tot klinken brengt. Bij deze zoektocht is het gemakkelijk om het grote geheel te verliezen en je te concentreren op techniek en prestatie. De Alexander Techniek heeft mij met beide benen op de grond gekregen, mijn houding, toon en ademhaling verbeterd en mij bovendien geleerd mijzelf te helpen als ik pijn of spanning voel.”

Irene van der Helm
bibliothecaris en teamleider

“Ik ben al meer dan twintig jaar hoofdpijnpatiënt. Het aantal zware migraine aanvallen is de laatste jaren gelukkig fors minder, maar hoofdpijn ligt altijd op de loer. Tot voor kort slikte ik zeker twaalf dagen per maand medicatie om normaal te kunnen functioneren.
Tijdens een theatercursus maakte ik kort kennis met Alexander techniek.

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt; dit ging over spierspanning, lichaamshouding. Allemaal zaken die invloed hebben op hoofdpijn. Ik besloot een aantal lessen te nemen, ging op zoek en kwam bij Myrte terecht.
In eerste instantie was het effect vooral een enorme vermoeidheid. Mijn lichaam liet spanning los en dat heb ik goed gevoeld. De hoofdpijn werd er ook niet minder op. maar na een aantal lessen en veel oefenen merkte ik al snel verschil. Veel minder hoofdpijn, meer rust en meer energie. Na slechts twee maanden en zes lessen is het aantal dagen dat ik hoofdpijn heb enorm afgenomen en slik ik vrijwel geen pillen meer. Ik heb de afgelopen jaren met wisselend succes van alles geprobeerd, maar dit is echt het meest effectieve dat ik ooit tegen mijn hoofdpijn heb gedaan.
Klaar met Alexander techniek ben ik nog lang niet. Ik blijf oefenen en ben vast van plan nog een keer een aantal lessen te volgen. Maar een succes is het voor mij nu al, en daar ben ik heel blij mee.”
Lees de hele testimonial

Jaap Parqui
senior publisher

“Een vriend vertelde me over Alexander techniek. Hoe je een curieuze wereld binnengaat waar iemand je sessies lang leert hoe je gaat zitten. En hoe het hem geholpen had. Ik doe al heel veel jaren intensief yoga. Het heeft mijn leven geweldig veranderd, mentaal en fysiek. Maar ik vind het daardoor ook moeilijk om even niet op mijn lichaam te letten, om gewoon ontspannen te staan. Myrte heeft me daar geweldig mee geholpen.

Alexander techniek is inderdaad een bijzondere wereld. Geen voorgesprek – ‘wat wil je met Alexander techniek?’ of ‘wat zijn je klachten?’. Nee: ga maar eens zitten. Een heel eigen taal: ‘laat je nek rondom vrij’, ‘laat jezelf met rust’. Maar al snel begonnen er kwartjes te vallen. Alexander techniek gaat natuurlijk niet alleen over gaan zitten. Dat is een voorbeeldbeweging die terugkomt in elke andere beweging en houding. Ik sta en beweeg natuurlijker, meer vanzelf. Ik ben ook mentaal meer ontspannen. En het mooie is, dat als je het eenmaal geleerd hebt, je het je hele leven kunt doen. Eigenlijk zou iedereen Alexander techniek moeten leren!”
Lees de hele testimonial

Sharon St Onge
hoornist Koninklijk Concertgebouworkest
“De Alexander Techniek heeft mij als hoorniste enorm geholpen. Ik had op een gegeven moment chronisch last van mijn bovenrug. Door de Alexander Techniek heb ik mijn houding in het algemeen en in het bijzonder leren optimaliseren. Ik ben ervan overtuigd dat ik daardoor geen last meer heb van beroepsblessures of overbelasting.

Ik ben nog steeds bezig met de Alexander Techniek: nu met de nadruk op ademhalen en toonvorming en de invloed van houding en efficiënt spiergebruik hierop. De Alexander Techniek is een onontbeerlijke aanvulling op het bespelen van een instrument.”
Lees de hele testimonial

Jacomine Punt
altviolist Residentie Orkest

“Myrte laat je met humor ervaren dat je lichaam zelf zijn ideale houding vindt zodat fysieke problemen verdwijnen. Je best doen en van buitenaf proberen een probleem op te lossen werkt niet. Door de lessen Alexander Techniek kreeg ik een nieuw contact met en respect voor de zelfregulerende kracht van mijn lichaam.”

Ella Huisman
amateur hoornist

“Ik ben een fanatiek amateurhoorniste. In 2007 heb ik door een aanrijding een whiplash opgelopen. Sindsdien heb ik regelmatig last van mijn nek, ook tijdens het hoornspelen. Daarbij heb ik last van migraineklachten. Dit uit zich vooral in mijn nekspieren en boven in de rug. Deze gaan zich dan steeds verder aanspannen met forse hoofdpijn tot gevolg.

Sinds enige tijd volg ik bij Myrte Alexander techniek lessen. Ik heb daar veel baat bij.
Door de lessen heb ik ervaren hoe ik door een goede houding de druk op de spieren (vooral in mijn nek) terug kan brengen, waardoor ik veel minder pijn heb. Wanneer ik een migraine aanval krijg pas ik heel bewust de techniek toe. Hoewel het geen wondermiddel is, merk ik wel dat ik verlichting vind door heel bewust de spieren te ontspannen. Ik denk dat hierdoor de totale spierspanning lager is dan anders het geval zou zijn.
Mijn adembeheersing en houding tijdens het hoornspelen zijn door de toepassing van de Alexander techniek beter geworden. Hierdoor heb ik niet alleen minder last van mijn nek, maar is ook mijn toon veel mooier geworden.”
Lees de hele testimonial

Freya van Hemert
loopbaancoach

“Jaren geleden stuurde mijn zus uit Amerika die fysiotherapeut is mij een artikel en folder op over Alexander Techniek. Zij was erg enthousiast over deze techniek en dacht dat het wel wat voor mij zou zijn, omdat ik vaak last had van mijn nek en schouders en mijn hoofd nogal naar voren gebogen stond. Destijds heb ik het artikel gelezen en opgeborgen, maar er verder niets mee gedaan.

De laatste tijd werden mijn schouder- en nekklachten echter erger. Ook kreeg ik steeds vaker hoofdpijn, vooral ’s nachts. Hiervoor kreeg ik diverse behandelingen, zoals massages, fysiotherapie, dry needling, en ook probeerde ik andere hoofdkussens die echter steeds weer geen uitkomst boden.
Totdat ik bij toeval iemand tegenkwam die de Alexander Techniek toepaste bij mensen met diverse klachten aan de wervelkolom. Zij vertelde me wat meer over de techniek en daar zij niet in mijn omgeving woonde ben ik gaan googelen naar een goede docent(e) in mijn woonplaats
In mijn zoektocht kwam ik bij Myrte terecht. Haar persoonlijkheid en de combinatie van haar beroep als violiste en lerares Alexander Techniek sprak mij aan. Ik had geen idee hoe de lessen eruit zouden zien en of het wat voor mij zou zijn.
Het bleek dat tientallen jaren van onbalans in de wervelkolom toch wel wat gevolgen hadden gehad voor mijn houding en welbevinden. Het eerste wat me opviel is dat ik thuis niets hoefde te oefenen. Juist niet! Je richt je aandacht op onnodige spanning loslaten. Tijdens de lessen zet Myrte mij weer in balans en leert me hoe ik vanuit een bewuste staat van zijn de juiste houding weet te vinden en me zonder moeite kan bewegen.
Myrtes persoonlijke benadering en open houding geven veel vertrouwen. Door haar gerichte en bevlogen manier van lesgeven, beweeg ik nu veel bewuster. Wanneer ik ’s morgens uit bed stap, blijf ik eerst even rustig zitten voordat ik vanuit een gerichte sturing vanuit mijn hoofd opsta. Bij het wandelen ben ik me gewaar van hoe ik dat doe, ontspannen en zonder stress. En heel belangrijk voor mij: ik heb nauwelijks meer last van nek- of rugklachten!
Het feit dat je zelf door het leren van deze methode goed kan werken aan je bewegingspatronen, en nieuwe klachten hieraan kan voorkomen geeft een fijn en autonoom gevoel! Dank hiervoor Myrte!”
Lees de hele testimonial

Paulina Ptak
cellist

“After practising the Alexander Technique for around a year I discovered that it can have a very positive influence both on body and mind. The technique asks you to think about yourself – your posture and position in the space around you. It concentrates on the easy daily life movements – like sitting or standing – laying emphasis on the back as a whole.

This idea of having one unit from the sitting bones until the top of head (or even higher 🙂 results in minimizing the effort put in performing any sorts of movements. It is crucial in our daily busy lives. The Alexander Technique will be different for every person. With me the lessons were concentrated, amongst others, on thinking ‘up’ which has impact both on my posture and my thoughts. Although the journey is long it is worth the effort – we should all spend few moments to think about ourselves!”
Lees de hele testimonial

Edith van Moergastel
altviolist Koninklijk Concertgebouworkest

“Alexander Techniek is voor mij de meest natuurlijke vorm van bewegen. Als ik het toepas bij altvioolspelen merk ik dat de klank beter wordt, het geeft meer rust en overzicht in contact met de omgeving. Bij pijn merk ik dat ik compensatiebewegingen maak, die het alleen maar verergeren. Daar is Myrte heel alert op en laat me heel duidelijk zien wat ik dan doe.

Iedere keer als ik daar de deur uitloop voel ik me een stuk lichter. Soms vind ik het heel bizar dat ik zoiets natuurlijks als lopen of gaan zitten met erg veel overbodige spanningen doe, terwijl het veel lichter kan; meer vanuit een geheel. De Alexander Techniek heeft me erg geholpen bij het herstel van een blessure. Ik heb al aardig wat disciplines doorlopen: Yoga, ChiKung, Pilates, welke ik dan ook vol overgave deed. Toch kom ik terug bij de Alexander Techniek omdat deze mij het meest helpt bij het altviool spelen en mijn functioneren in het orkest.”
Lees de hele testimonial

Wendy Roobol
klassiek zangeres

“Door de Alexander Techniek lessen van Myrte heb ik geleerd om een juiste balans van spanning en ontspanning te vinden in mijn lichaam. Zowel in mijn werk als klassiek zangeres als in mijn persoonlijke leven heb ik daar enorm veel profijt van. Ook ervaar ik een betere houding waardoor de adem die zo hard nodig is voor het zingen vrijer kan stromen.

De praktische en concrete toepasbaarheid van Alexander Techniek heeft me in vele opzichte vooruit geholpen.
Myrte is een bijzonder geduldige en prettige docent bij wie je je meteen op je gemak voelt. Ze neemt de tijd om te onderzoeken wat nodig is voor jou om op de meest efficiënte manier je lichaam te gebruiken.”
Lees de hele testimonial

Caroline Geelen
violiste
“De Alexander Techniek-lessen van Myrte hebben me veel bewuster gemaakt welke spieren wel en vooral niet gebruikt moeten worden bij de verschillende bewegingen variërend van staan, zitten tot daadwerkelijk vioolspelen. De Alexander Techniek heeft me veel rust, ontspanning en balans gebracht, maar ook bewustzijn van de ruimte om me heen en innerlijke ruimte. Op het moment dat ik aanvoel dat ik last ga krijgen van mijn nek-, schouder- of rugspieren weet ik nu wat ik moet doen om weer in een ontspannen houding te komen. De Alexander Techniek heeft bovendien een enorm effect op de klankkwaliteit, mijn klank is veel opener geworden.”