Het zesde zintuig

Als je Alexander Techniek leert en gaat toepassen komt iedereen zijn “zesde zintuig” tegen. Het voelt anders dan normaal! Het zesde zintuig is het zintuig dat je informatie geeft over evenwicht, (ont)spanning, positie en beweging. Door diep ingesleten ongunstige gewoonten wordt dit zintuig minder betrouwbaar.

Met het zesde zintuig wordt vaak paranormale gaven bedoeld. Maar iedereen heeft een zesde zintuig, jij ook. Naast horen, zien, ruiken, proeven en voelen kun je namelijk ook evenwicht waarnemen.

Het evenwichtsorgaan bevindt zich in het binnenoor en is gevuld met vloeistof. Aan de binnenkant zitten hele kleine haartjes. Als je hoofd draait, draait de vloeistof mee. De haartjes voelen het verschil en geven dit door aan de hersenen.

Evenwicht zit niet alleen tussen je oren, je hebt ook zintuigen in je spieren en gewrichten die informatie over de stand van je lichaam doorgeven aan de hersenen. Door diep ingesleten ongunstige gewoonten wordt dit zintuig minder betrouwbaar.

Als je bijvoorbeeld altijd naar rechts gebogen loopt of altijd je rechter schouder optrekt, dan voelt dit op een gegeven moment normaal aan. Je hersens geven jou de informatie dat je recht loopt en dat je schouders op gelijke hoogte zijn. Wat goed en gewoon voelt is het in werkelijkheid niet!

Door lessen Alexander Techniek te nemen wordt beetje bij beetje je waarneming weer betrouwbaar. Hierdoor komen voelen en werkelijkheid weer dichter bij elkaar.

Meer lezen? Zie het artikel dat in De Volkskrant stond over Alexander Techniek.