Hoe houd je je instrument vast op zo’n manier dat je de juiste spanning gebruikt en zo vrij en efficiënt mogelijk kan bewegen? Hoe bespeel je je instrument, hoe “gebruik je je lichaam”? Is er veel overbodige spanning? Wat is de kwaliteit van je coördinatie?
In mijn praktijk werk ik veel met musici. Musici, zangers, acteurs en dansers hebben allemaal fysieke balans in hun lichaam nodig om overbelasting en blessures te voorkomen. En belangrijker, als basis om het hele talent te ontwikkelen.
Wat zijn de voordelen?
- betere prestatie
- voorkomen van blessures en ervan herstellen
- vermindering van nek-, rug- en schouderklachten
- een open ontspannen houding
- een groter lichaamsbewustzijn
- betere klank
- meer rust en vertrouwen in jezelf, minder last van zenuwen
- ontdekken hoe je gedachten je prestaties en coördinatie beïnvloeden
- vrijere ademhaling en stemgebruik
- efficiënter en positiever studeren
Voorkomen is beter dan genezen
75% van alle musici krijgt blessures zoals frozen shoulder, (pees-)
ontstekingen, rug-/ nek-/schouderpijn, RSI, focale dystonie, maar ook een ‘mentale blessure’ als podiumangst.
In de wereld van de topsport zijn psychologen, masseurs en personal coaches een normale zaak. In de wereld van de professionele ( top) musici is dit niet het geval. Over het algemeen wordt er pas hulp ingeschakeld als er al grote fysieke of mentale problemen zijn. Musici spelen vaak lang door pijn heen en vragen laat om hulp.
Voorkomen is beter dan genezen. Ook daarom is Alexandertechniek een belangrijke basis voor de beroeps(vaardigheden) van musici. De techniek richt zich in de eerste plaats op het voorkomen van ongunstige coördinatie en overbodige spierspanning. Maar er kunnen doordat je lessen Alexandertechniek volgt ook veranderingen optreden in hoe je studeert, hoe je reageert op stress, je planning. Dit kan gebeuren simpelweg doordat je meer bewust bent van je mentale en fysieke gewoontepatronen.