In een les gebruik ik verbale instructie en lichte aanraking. Ik ben getraind om je met mijn handen te laten ervaren hoe een ongunstige houding of beweging gemakkelijker en lichter kan zijn. Ook kunnen mijn handen je eraan herinneren onnodige spanning los te laten en de adem vrij te laten bewegen naar de ribben en de buik .

Wat gebeurt er in een les?

Tijdens lessen Alexandertechniek werken we met simpele bewegingen zoals zitten, staan en lopen. Eenvoudige dagelijkse activiteiten die veel vertellen over de manier waarop je met jezelf omgaat en die laten zien waar je geneigd bent onnodig spanning te creëren.

Alexandertechniek is een hands on techniek: ik gebruik lichte aanraking en verbale instructie om informatie te geven. Zo laat ik je bewust worden van je lichaam en houding.

Je leert waarnemen hoe je jezelf in de weg zit of belast. Ook leer je jouw bewegingen effectiever aan te sturen waardoor gemak ontstaat. Alexandertechniek is een skill die toepasbaar is in je dagelijks leven, studie en optreden.

Speciale kleding is niet nodig, alleen je schoenen gaan uit.


Hoeveel lessen Alexandertechniek heb je nodig?

Dat is afhankelijk van de individuele situatie. Om te ontdekken of Alexandertechniek iets voor jou is heb je meestal aan één les genoeg. Voor het zelf leren toepassen van de basisprincipes heb je meerdere lessen nodig. Een regelmatige frequentie is belangrijk.

Sommige mensen hebben aan een serie van 10 lessen genoeg terwijl anderen meer tijd nodig hebben vanwege meer gecompliceerde klachten. Weer anderen willen iets grondig uitwerken en blijven voor een langere periode lessen volgen.

Het is aan te raden om eerst een introductieles te doen, die je daarna kunt uitbreiden naar een serie van 6 of 10 lessen, als je wilt. Dan heb je de basis gelegd. Als dat je goed bevalt is het het beste om uiteindelijk voor 20 tot 30 lessen te komen.

Natuurlijk mag je na een introductieles losse lessen nemen voordat je beslist of je er verder mee wil.

Boek een introductieles

Ontdek of Alexandertechniek iets voor jou is!
standaardtarief € 55,- / studenten € 45,-

Wat kosten de lessen?

normaal tarief

studententarief

Een les duurt 60 minuten.

Soms is er vergoeding mogelijk via de werkgever, school of subsidies.

Persoonlijk budget
Als je een vast dienstverband hebt is het zinvol te informeren naar inzet van het persoonlijk budget. De opbouw van het persoonlijk budget is te vinden op de loonstrook.

Tip voor professionele orkestmusici: In de CAO Nederlandse Orkesten staat onder artikel 5.6: “Het persoonlijk budget kan worden aangewend voor aanvulling op de vergoeding voor studie en scholing, of voor andere maatregelen die een optimale duurzame inzet bevorderen.”

Zorgverzekering
De meeste zorgverzekeraars vergoeden de Alexandertechniek niet (meer). Je kunt het beste zelf informeren bij jouw verzekeraar.


Leslocaties in Amsterdam en Den Haag

De lessen vinden naar keuze plaats in mijn praktijkruimte in Amsterdam of die in Den Haag. Kijk bij leslocaties voor meer informatie.