In een sessie gebruik ik verbale instructie en lichte aanraking. Ik ben getraind om je met mijn handen te laten ervaren hoe een ongunstige houding of beweging gemakkelijker en lichter kan zijn. Ook kunnen mijn handen je eraan herinneren onnodige spanning los te laten en de adem vrij te laten bewegen naar de ribben en de buik .

Wat gebeurt er in een les?

Tijdens lessen Alexander Techniek werken we met simpele bewegingen zoals zitten, staan en lopen. Eenvoudige dagelijkse activiteiten die veel vertellen over de manier waarop je met jezelf omgaat en die laten zien waar je geneigd bent onnodig spanning te creëren.

Alexander Techniek is een hands on techniek: ik gebruik lichte aanraking en verbale instructie om informatie te geven. Zo laat ik je bewust worden van je lichaam en houding.

Je leert waarnemen hoe je jezelf in de weg zit of belast. Ook leer je jouw bewegingen effectiever aan te sturen waardoor gemak ontstaat. Alexander Techniek is een skill die toepasbaar is in je dagelijks leven, studie en optreden.

Speciale kleding is niet nodig, alleen je schoenen gaan uit.


Hoeveel lessen heb je nodig?

Dat is afhankelijk van de individuele situatie. Om te ontdekken of Alexander Techniek iets voor jou is heb je meestal aan één introductiesessie genoeg. Sommige mensen vinden het prettig een minicursus van 3 sessies te doen als kennismaking. Voor het zelf leren toepassen van de basisprincipes heb je meerdere lessen nodig. Een regelmatige frequentie is belangrijk.

Sommige mensen hebben aan een serie van 10 lessen genoeg terwijl anderen meer tijd nodig hebben vanwege meer gecompliceerde klachten. Weer anderen willen iets grondig uitwerken en blijven voor een langere periode lessen volgen.

Ik raad je aan om eerst een introductiesessie te doen, die je daarna kunt uitbreiden naar een serie van 10 lessen. Dan heb je de basis gelegd. Als dat je goed bevalt is het het beste om uiteindelijk voor 20 tot 30 lessen te komen.

Natuurlijk mag je na een introductiesessie losse lessen nemen voordat je beslist of je er verder mee wil.

Afspraken die minder dan 24 uur van te voren worden afgezegd breng ik in rekening vanwege de gereserveerde tijd.

Boek een introductieles

Ontdek of Alexander Techniek iets voor jou is!
standaardtarief € 65,- / studenten € 50,-

Wat kosten de lessen?

Mijn tarief is 85 euro ( 70,25 excl. BTW) als de werkgever of een subsidiegever de lessen vergoed. Het is mogelijk een traject te volgen van 20 sessies, praktische opdrachten en begeleiding afgestemd op jouw individuele situatie. Tarief is 1600 euro.

particulier tarief

1 les €65
10 lessen € 600,-

studententarief

1 les € 50,-
10 lessen € 450,-

Soms is er vergoeding mogelijk via de werkgever, school of subsidies.

Persoonlijk budget en ontwikkelingsbudget
Als je een vast dienstverband hebt is het zinvol te informeren naar de inzet van een persoonlijk budget. De opbouw van het persoonlijk budget is te vinden op de loonstrook. Informeer bij je personeelsmanager naar mogelijkheden voor een vergoeding via een ontwikkelingsbudget. Duurzame inzetbaarheid is ook belangrijk voor je werkgever.

Tip voor professionele orkestmusici: In de CAO Nederlandse Orkesten staat onder artikel 5.6: “Het persoonlijk budget kan worden aangewend voor aanvulling op de vergoeding voor studie en scholing, of voor andere maatregelen die een optimale duurzame inzet bevorderen.”

Zorgverzekering
De meeste zorgverzekeraars vergoeden de Alexander Techniek niet (meer). Je kunt het beste zelf informeren bij jouw verzekeraar.


Leslocaties in Amsterdam en Den Haag

De lessen vinden naar keuze plaats in mijn praktijkruimte in Amsterdam of die in Den Haag. Kijk bij leslocaties voor meer informatie.